Semlor
100g margarin
3 dl mjölk
75g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg (upp vispat)
½ tsk hjortronsalt
9-10 dl mjöl
Kardemumma, efter smak
1 ägg att pensla med
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och låt vätskan bli fingervarm.
Smula jästen i en stor bunke och rör ihop med salt så jästen smälter.
Häll i övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg.
Låt sedan jäsa i bunken i 10 minuter.
Ta sedan upp degen och dela i bitar á 70 gram.
Runddriv varje bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter under bakduk på dragfri plats.
Efter jäsning penslas bullarna med ägg med lätt hand, annars kan bullarna säcka ihop.
Grädda i 5-10 minuter i 250 grader.
Låt svalna och dela till semlor.
Goda fyllningar:
Glasskräm
Gör marsankräm enligt resept på ett Marsan paket.
Ta lika delar hårt vispad grädde och blanda med krämen.
Låt krämen stå i kylen å bli kall.
Mandelmassakräm
Blanda mandelmassa, mjölk och bröd från semlorna till en kräm.
Blir en god kräm istället för att bara lägga i en klutt mandelmassa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar