Chokladbotten med hallonmousse, vaniljkräm & dubbelnougat kräm. Lock av mmf (marshmallows fondant) dekorerad med blommor av sugerpaste & sockerpärlor.
Chokladbotten
5ägg
3dl socker
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl potatismjöl
½dl kakao
2 ½tsk bakpulver
44 min 175 grader
vispa ägg & socker poröst,
Blanda och sikta ner övriga ingredienser ordentligt i smeten
grädda i smörad & bröad form, jag brukar göra en "krage" av bakplåtspapper för att det inte ska pösa över. Jag smörjer alltså formen och klipper till en bred remsa av bakplåtspapper som jag trycker fast i fettet på kanten, bröar sedan botten av formen.
Ger en hög (till 3 fyllningar) och saftig botten.
Vaniljkräm
(recpet från Marsan paketet + lite vispad grädde i)
Nougatkräm
3 dl vispgrädde
150 g dubbelnougat
Klipp eller skär ner nougaten i mindre bitar. Hetta upp vispgrädden i en kastrull - Får absolut inte koka! Lägg i bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen. Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt!
MMF (Marshmallows fondant)
500 g florsocker
Kokosfett
2 msk vatten
Smörj en skål med kokosfett och smält marsmallowsen med ca 2 msk vatten.
Smörj en skål till med kokosfett och sikta ner flosockret. Gör en grop i mitten och häll i den smälta marsmallowsen.
Arbeta med degkrokar eller rör med slev till en jämn smet. Låt vila väl inplastad i 2 lager plastfolie i rumstemperatur MINST 1 timme, gärna över natten.
Smörj en skål till med kokosfett och sikta ner flosockret. Gör en grop i mitten och häll i den smälta marsmallowsen.
Arbeta med degkrokar eller rör med slev till en jämn smet. Låt vila väl inplastad i 2 lager plastfolie i rumstemperatur MINST 1 timme, gärna över natten.
När den ska kavlas ut, använd florsocker.
Klara sig i ca 2 ½ vecka färdig & inplastad
Kom ihåg att lägga ett lager med smörkräm så att inte mmf:s svettas!
Tårtan kan man med fördel göra dagen innan men tänk på att inte lägga någon plast över om man har lagt på mmf. Då svettas den.
Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.
Smaksatte med 1 tsk vaniljsocker.
Till blommorna
Köpte färdig superpaste men man kan göra den själv.
Köpte vit och färgade in den med speciell färg i olika nyanser.
Jag gjorde blommorna 1 vecka i förväg & "limmade" fast dom men lätt upp vispat ägg.
1 kommentar:
Den såg smarrig ut! Vad duktig du är!
Skicka en kommentar