- Följ med oss i vår lilla vardag

tisdag 8 april 2014

Hasselnötsgifflar



Vansinnigt goda gifflar med fyllning med smak av rostade hasselnötter & inte alls svåra att göra.

Hasselnötsgifflar  (24 stycken)

6 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
3/4 tsk salt
100g smör el margarin
2 dl mjölk
25g jäst

Fyllning
1½ dl hasselnötskärnor
125g smör el margarin
½ dl vetemjöl
3/4 dl flytande honung

Pensla med ägg


Blanda 6 dl mjöl, socker och salt. Blanda i tärnat smör eller kör i matberedare.

Rör ut jästen med lite mjölk och häll sedan i bunken med resterande mjölk och arbeta ihop till en deg och låt jäsa i en timme.

Rosta hasselnötterna i 175 grader i 10 minuter, låt svalna lite och gnugga av skalet. Hacka nötterna ganska fint för hand eller i matberedare. Rör ihop dem med smör, mjöl och honung.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda någon minut. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Dela degen i 2 bitar och kavla ut till en cirkel och sporra ut 12 stycken trianglar av varje degbit och klicka på nötfyllningen på den breda delen. Rulla sedan från den breda delen och se till att spetsen kommer under giffeln.

Lägg gifflarna på bakplåtklädd plåt och böj dom samtidigt till gifflar.

Jäs gifflarna ca 20 minuter.

Vispa upp ägget och pensla gifflarna försiktigt.

Grädda i 250 grader i ca 8 minuter.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser jätte gott ut.

Mamma C sa...

Ett par sådana där och ett glas mjölk skulle inte sitta fel i magen. Tack för receptet
Kram Mamma C

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...